Mart 2017 tarihli Broadcasterinfo’nun 149. sayısında Baran Bilişim Genel Müdürü Fırat Güneyi ile yapılan söyleşi.

Ayın projesi kapsamında bir dosya hazırladık. Hem sistem entegratörü firma hem de projeyi işletmeye alan firma yetkilileri ile birer söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşimizin bu bölümünde proje entegratörü Baran Bilişim Genel Müdürü Fırat Güneyi’den projenin ayrıntılarına ilişkin bilgi aldık. Söyleşimizin diğer bölümünde ise projeye yatırım yapan Doğuş Yayın Grubu Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Barış Özbey’den projenin ilerleyişine bilgiler aldık.

1. Projenin Adı:

Doğuş Yayın Grubu Dönüşüm Projesi

2. Projenin Amacı:

Mevcutta uzun süredir kullanılan ve kurum içi geliştirilen “MAM, Haber ve Yayın Otomasyonu” sistemlerinin dünya standardı sistemlerle değiştirilmesi.

3. Projenin Kapsamı:

Arvato VPMS MAM, Annova Open Media haber otomasyonu ve Harmonic Polaris yayın otomasyon sistemlerinin var olan diğer sistemler ile entegre çalışacak şekilde kurulması, yeni iş akışlarının tanımlanması ve sistemlerin buna göre yapılandırılması.

4. Proje Entegratörü:

Baran Bilişim Teknolojileri Elektronik Yayıncılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

5. Projenin Başlangıç Zamanı:

Bu proje ile ilgili Doğuş Yayın Grubu ile 2013 yılından beri görüşüyorduk. 2015 yılında Barış Özbey’in CTO olarak göreve başlaması ile yeniden bir fırsat bulduk ve 2015 IBC‘de ürünleri kesinleştirip el sıkıştık ve Kasım 2015’te iş akdini imzaladık. Proje kapsamında ilk donanımlar Aralık 2015 tarihinde teslim edildi. Başlangıç zamanı için Aralık 2015 demek herhalde yanlış olmaz.

6. Projenin Bitiş Zamanı:

Eylül 2016’da ilk test yayını Kral World ile yapıldı ve Kasım 2016’da Kral Pop yeni sistemden 7/24 yayına başladı. Şubat 2017’de NTV ve NTV Spor yayınlarını kurduğumuz yeni sistem üzerinden yapmaya başladı. Diğer kanalların dönüşümü halen devam etmektedir.

7. Projenin Teknik Özellikleri:

Kurumun anlaşmalı olduğu ajans vb. firmalardan gelen canlı/bant görüntüler ile kurum içi üretilen tüm aktüel ve canlı görüntülerin bir iş akışı yönetimi ile birbirine tam entegre ve uluslararası standartlarda çalışan sistemler dizinidir.

“Tam Entegre” ifadesini açıklamak gerekirse; hedeflenen yayıncılıkta görüntülerin ingest edilmesi, kurgulanması, yayınlanması, arşivlenmesi ve yeniden kullanılabilmesi için gerekli bütün süreçler hem dinamik, hem disiplinli hem de istikrarlı işletilebilmesidir.

Bu projenin oluşturulmasında kullanılan ürünleri ve yeteneklerini kısaca aşağıda ifade edelim.

Proje, küçük revizeler ile mevcut donanım yatırımlarını koruyarak, dünyanın önde gelen yayıncı kuruluşların da tercih ettiği gibi birbirine tam entegre olabilen ve sektör öncüsü markaların yeni nesil ürünleri ile oluşturulmuştur.

Hedeflenen yayıncılık kalitesi ve entegre olarak çalışabilen sistem için, Harmonic (Omneon), Arvato, Annova, Pepple Beach System, Telestream ve Adobe ürünlerinin bir ahenk ile çalışması sağlanmıştır. Bu vesile ile kurumsallıktan işletme memnuniyetine kadar bütün unsurlar yeniden tariflenebilmiştir.

Ingest edilmeye başlanan veri (video/ses) “9 saniye” içinde Adobe Premiere kurgu setlerinde derhal kurgulanabildiği gibi, montaj yazılımı kullanmayan ancak cut montaja ihtiyaç duyacak muhabir, programcı vb. personel yine Arvato’nun VPMS Media Center uygulaması sayesinde Low-Res veya istenirse Hi-Res kurgu yapabilmektedir. Özellikle Low Res üzerinde Adobe Premiere ile kurgu yapan montajcılar Hi-Res’deki sonuçlara, yapının içinde oluşturulan render farm ile ulaşabilmektedir. Bu sayede zaman yönetimi ve kurgu setlerinin her yıl yenilenmesi için harcanan efora dur denilebilmektedir. Her yıl yenilense de, “yavaş” kelimesi ile etiket halini almış montaj setleri için performans yatırımları tarihe karışmaktadır.

Ingest devam ederken yapılan kurgu işlemi ile oluşturulan video dosyaları Open Media haber otomasyonu üzerinden veya direkt VPMS Media Center arabirimi vasıtası ile yayına gönderilebilir. Sisteme aktarılan tüm videoların otomatik olarak Low-Res versiyonu VPMS tarafından oluşturulmaktadır. Bu şekilde kullanıcılar web browser üzerinden (Explorer, Firefox vb.) lokasyona bağlı kalmaksızın videoları arayabilir, okuyabilir, keyframe’lerini görebilir, yeni metadatalar girebilir.

VPMS EditMate aracılığı ile kullanıcılar oluşturulan bu Low-Res videolar üzerinden kurgu işlemlerini yapabilirler. Bu sayede ağ üzerinde aşırı yük oluşturmadan ve kullandıkları donanıma bağlı kalmadan rahatça işlemlerini yapabilirler. Tüm render işlemleri arka tarafta bulunan ve ölçeklendirilebilen sunucular üzerinde yapıldığından bu mümkün olmaktadır. Ayrıca sisteme ingest edilmiş tüm videolar önceden tanımlanmış çeşitli iş akış süreçlerine gönderilebilir. Bu şekilde örneğin bir video hem yayına hem de internete (web sitesi, Youtube, Facebook vb.) eş zamanlı olarak gönderilebilir. Haber otomasyonu ve yayın otomasyonu, MAM sistemine ingest edilen her türlü dosyayı anında kullanabilir durumdadır.

Haber ve Yayın Otomasyonu sisteminde kurum içi geliştirilen yayın akış yazılımı MAM ve reklam rezervasyon yazılımı Maestro ile entegre çalışarak operatöre yayın akışlarının hazırlanmasını sağlar. Yayın akışları hazırlanırken ilgili “Secondary Event”ler de yayın akışına entegre edilir. Bu şekilde yayın sırasında logo değişimleri, KJ ve diğer grafik işlemleri yayın otomasyon yazılımı Polaris tarafından otomatik olarak tetiklenir.

8. Projenin Üretici Firmaları:

Haber otomasyonunda Annova Open Media, MAM çözümü Bertalsman Grubu’na ait olan Arvato VPMS, EditMate ve ClipJOKEY. Yayın otomasyonunda Harmonic firmasının Polaris Advance ürün ve çözümleri kullanıldı.

9. Projenin Kurulum Aşaması Evreleri:

Sözleşmenin imzalanmasından hemen sonra başlayan bir süreçtir. Baran Bilişim’in proje ekibinin önderliğinde proje içerisinde yer alan üretici firmaların sistem mühendisleri ve Doğuş Yayın Grubu proje ekibi ile yapılan ve mevcuttaki yol haritamızı oluşturan toplantılarımız ve work shop’larımız olmuştur. Bu toplantılarda sistem yapısı, iş akışlarının ve gerekli olan donanımların belirlenmesi üzerine yoğunlaşarak gerekli donanımların sağlanmasından sonra geliştirilen ve dizayn edilen sistemlerin kurulumu ile devam edilmiştir. İlk demo ve test sistemi Ağustos ayında bitirilip Kral World kanalı üzerinden test yayınlarımıza Eylül ayında başlanmıştır. Devam eden süreçte ise karşılaşılan problemlerin çözümü ve Doğuş’tan gelen istekler doğrultusunda değiştirilen ve geliştirilen sistemimiz, tam anlamıyla Kasım 2016 ayında yayına hazır duruma gelmiştir. Bu kurulum süreci ile eş zamanlı yürüttüğümüz eğitimlerimiz ise Ağustos ayından beri yoğun bir şekilde sürmektedir.

10. Projenin Türk Yayıncılığındaki İlkleri:

İlk defa baştan sona (Ingest to play-out; MAM, haber ve yayın otomasyonu sistemi, reklam rezervasyon, radyo ve web entegrasyonu), MOS (haber üzerinde yapılan değişikliklerin anında habere yansıması) destekli haber üretim sistemi olması önemli bir ilk.

11. Projenin Katkıları:

Sisteme giren bütün videoların merkezi takibinin sağlanması. Sisteme giren videoların farklı mecralara istenilen formatlarda dağıtılabilmesi. Tekilleştirilen video formatları. Merkezi encoding/trancoding sistemi. Raporlanabilir süreçler. Hızlanan ve tekilleşen video üretim sistemi. Optimize depolama kullanımı. Otomatikleşen arşiv süreçleri. İnternet ve mobil ortamlardan maksimum şekilde faydalanma. Bulut sistemleri ile entegrasyon. Merkezi izleme ile (monitoring), hızlanan problem tespit süreçleri. Gelişime ve yeni iş akışlarına açık olma.

12. Projenin Gelecekteki Yatırımlara Uyumluluğu:

Kurulan sistemlerin sahip olduğu özellikler, ileride kurulması düşünülen “TV Facility Management” sistemlerinin kurulumunu büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Eski Haber ve Yayın Otomasyonu sisteminde yapılamayan monitoring ve iş süreçleri yönetimi (Workflow Management) sayesinde sistemin çeşitli noktalarından istenilen veriler daha sonra işlenmek ve yeni iş akışları oluşturmak üzere toplanabilmektedir.