Günümüzde iş dünyası, teknolojinin hızla evrim geçirdiği bir döneme şahitlik ediyor. Bu evrimin önemli bir unsuru da “Bulut Bilişim” olarak adlandırılan yenilikçi bir teknoloji. Bulut bilişim, işletmelere esneklik, ölçeklenebilirlik ve maliyet avantajları sunuyor.
Bulut Bilişim Nedir?
Bulut bilişim, internet üzerinden bilgisayar sistemlerine, depolama, veritabanı, ağ ve diğer bilgi teknolojileri kaynaklarına erişim sağlayan bir hizmet modelidir. Geleneksel altyapı yatırımlarını minimize eden bulut bilişim, işletmelere daha esnek ve verimli bir IT (Bilgi Teknolojileri) çözümü sunar.
Cloud Computing Hizmet Modelleri
Altyapı olarak Hizmet (IaaS): Infrastructure as a service (IaaS), talep üzerine temel bilgi işlem, depolama ve ağ kaynaklarını kullandıkça öde esasına göre sunan bir tür bulut bilişim hizmetidir. Sanal makineler, depolama ve ağ kaynaklarını içerir.
Platform olarak Hizmet (PaaS): Platform as a service (PaaS) basit bulut tabanlı uygulamalardan gelişmiş, bulut özellikli kurumsal uygulamalara kadar her şeyi sunmanıza olanak tanıyan kaynaklara sahip, bulutta eksiksiz bir geliştirme ve dağıtım ortamıdır. İhtiyaç duyduğunuz kaynakları bir bulut hizmet sağlayıcısından kullandıkça öde esasına göre satın alır ve bunlara güvenli bir İnternet bağlantısı üzerinden erişirsiniz.
Yazılım olarak Hizmet (SaaS): Software as a service (SaaS) kullanıcıların İnternet üzerinden bulut tabanlı uygulamalara bağlanmasına ve bunları kullanmasına olanak tanır. Yaygın örnekler e-posta, takvim ve ofis araçlarıdır. SaaS, bir bulut hizmet sağlayıcısından kullandıkça öde esasına göre satın aldığınız eksiksiz bir yazılım çözümü sağlar. Kuruluşunuz için bir uygulamanın kullanımını kiralarsınız ve kullanıcılarınız bu uygulamaya İnternet üzerinden, genellikle bir web tarayıcısıyla bağlanır. Temel altyapının, ara yazılımın, uygulama yazılımının ve uygulama verilerinin tümü servis sağlayıcının veri merkezinde bulunur. Servis sağlayıcı, donanımı ve yazılımı yönetir ve uygun hizmet sözleşmesiyle uygulamanın ve verilerinizin kullanılabilirliğini ve güvenliğini de sağlar. SaaS, kuruluşunuzun bir uygulamayı minimum ön maliyetle hızlı bir şekilde çalışır hale getirmesine olanak tanır.
Bulut Bilişim Dağıtım Modelleri
Genel Bulut (Public Cloud): Genel bulut, bir hizmet sağlayıcının çok sayıda müşteriye hizmet vermek üzere oluşturduğu geniş bir altyapıyı ifade eder. Müşterilerin tükettikleri CPU döngüleri, depolama alanı veya bant genişliği için yalnızca kullanım başına ödeme yapmalarına olanak tanıyarak ücretsiz olabilirler veya isteğe bağlı olarak satılabilirler. genel bulutlar şirketleri şirket içi donanım ve uygulama altyapısını satın almak, yönetmek ve sürdürmek zorunda kalmanın getirdiği pahalı maliyetlerden kurtarabilir; sistemin tüm yönetimi ve bakımından bulut hizmet sağlayıcısı sorumlu tutulur. Genel bulutlar aynı zamanda şirket içi altyapılardan daha hızlı ve neredeyse sonsuz ölçeklenebilir bir platformla devreye alınabilir. Bir şirketin her çalışanı, internete erişimi olduğu sürece aynı uygulamayı herhangi bir ofis veya şubeden istediği cihazla kullanabilir. Genel bulut ortamlarıyla ilgili güvenlik endişeleri dile getirilmiş olsa da, doğru şekilde uygulandığında, sağlayıcının izinsiz giriş tespit ve önleme sistemleri (IDPS) gibi uygun güvenlik yöntemlerini kullanması durumunda genel bulut, en etkili şekilde yönetilen özel bulut uygulaması kadar güvenli olabilir.
Özel Bulut (Private Cloud): Bir organizasyonun özel kullanımına ayrılmış bir altyapıdır. Özel bulut, İnternet veya özel bir dahili ağ üzerinden ve genel halk yerine yalnızca seçilmiş kullanıcılara sunulan bilgi işlem hizmetleri olarak tanımlanır. Dahili veya kurumsal bulut olarak da adlandırılan özel bulut bilişim, işletmelere, şirket içinde barındırılan bir bilgi işlem altyapısı üzerinden özel kaynaklar tarafından sağlanan ek kontrol ve özelleştirme ile self-servis, ölçeklenebilirlik ve esneklik dahil olmak üzere genel bulutun birçok avantajını sunar. Ayrıca özel bulutlar, operasyonların ve hassas verilerin üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından erişilebilir olmamasını sağlamak için hem şirket güvenlik duvarları hem de dahili barındırma yoluyla daha yüksek düzeyde güvenlik ve gizlilik sağlar. Bir dezavantajı, şirketin BT departmanının özel bulut yönetiminin maliyeti ve sorumluluğundan sorumlu tutulmasıdır. Dolayısıyla özel bulutlar, geleneksel veri merkezi sahipliğiyle aynı personel, yönetim ve bakım masraflarını gerektirir.
Hybrid Cloud: Genel ve özel bulut kaynaklarının birleştirildiği bir modeldir. Şirket içi veri merkezini genel bulutla birleştirerek veri ve uygulamaların aralarında paylaşılmasına olanak tanıyan bir bilgi işlem ortamıdır. Bazı kişiler hibrit bulut altyapısını, bir kuruluşun şirket içi veri merkezlerine ek olarak birden fazla genel bulut kullandığı “çoklu bulut” yapılandırmalarını içerecek şekilde tanımlar.
Bulut Bilişimin Avantajları
Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: İşletmeler, ihtiyaçlarına göre hızla ölçeklenebilir.
Maliyet Etkinlik: Altyapı yatırımlarını minimize ederek işletim maliyetlerini düşürür.
Erişim Kolaylığı: İnternet üzerinden herhangi bir cihazdan erişim sağlar.
Güncelleme Kolaylığı: Hizmet sağlayıcıları, güncellemeleri otomatik olarak yönetir.
Popüler Bulut Hizmet Sağlayıcıları
Amazon Web Services (AWS): En geniş hizmet yelpazesi ve küresel altyapısıyla öne çıkar.
Microsoft Azure: Microsoft’un geniş uygulama yelpazesi sunan bulut platformudur.
Google Cloud Platform (GCP): İnovatif çözümleri ve büyük veri işleme yetenekleriyle bilinir.
Siz de fikrinizi belirtin